
Technical Committee Ruling Number 1 Dated 12/01/10 

Rule 6.102 

Under this rule it states that the heel of the mast shall be fixed and that 

a free movement of 10 mm does not infringe this rule. Following a 

request from an owner for proposal to fix the heel of the mast to the 

mast step and allow the mast step to move 10 mm, it was deemed that 

this proposal was not permitted under the Class Rules. 

Mike Hayles 

Technical Committee Chairman
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Advertising is permitted under ISAF Regulation 20. However, in accordance with ISAF Regulation 
20.5.1, no competitor advertising may be displayed pursuant to ISAF Regulation 20.3.1.2. 

The Class will operate to this revised wording with immediate effect. 



Technical Committee Ruling Number 3 Dated 13/10/2010 

Under rule 6.103, from 1st January 2011 
  
If the mast ram (or controller) is not capable of limiting the mast movement to 50mm at 
deck level by the means of a natural or mechanical stop, chocks shall be fitted to ensure 
that this rule is not being infringed. 
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Technical Committee Ruling Number 4 Dated 12/03/2014 

Rule 13.20 

 
Under Rule 13.20 sentence 1 it is stated that the use of any apparatus or 
contrivance the purpose of which is to support or assist in supporting a member of 
the crew outboard or partially outboard is prohibited and Rule 3.21 states that the 
arrangement and layout of the cockpit are optional. 

Following the decision of the International Jury at the Cannes Dragon Grand Prix 
2014 dated 2014/02/27, it was deemed with regard to the commonly used, nearly 
straight traveller beams and straight barney posts with rear fitted stands/socles for 
the mainsheet block which are modified by chocks (the same applies if a traveller 
beam and stand/socle is constructed in this way), that these do not infringe Rule 
13.20 sentence 1 if the athwartship measurement of the stand/socle including 
modifications does not exceed 210 mm and the measurement aft of the traveller 
beam does not exceed 100 mm.  

The same applies where forward of the traveller beam stands/socles for cleats 
which are modified by chocks (the same applies if a traveller beam and stand/socle 
is constructed in this way) do not exceed 210 mm in their athwartships 
measurement and do not extend forward of the traveller beam by more than 200 
mm. 

 

 
Other designs than the above mentioned commonly used traveller straight beams 
and barney posts with rear fitted stands/socles for the mainsheet block respectively 
with front fitted stands/socles for cleats are not reflected by this ruling.  


